Az OTP Roadshow keretén belül az OTP Fogászati busz évek óta járja nyaranta az országot. Idén vidéki városokban, a fővárosban és Erdélyben biztosít ingyenes fogászati szaktanácsadást és szűrést gyermekek részére.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett mozgó fogászati rendelő az OTP Bank jóvoltából 1995 óta áll a Szolgálat rendelkezésére. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és oktatást végeznek.

Az autóbuszban kialakított mozgó fogászati rendelővel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja, hogy olyan gyermekközösségek számára biztosítson komplex fogászati szűrést és ellátást térítésmentesen, akiknek fogászati kezelése valamely okból nehezen, egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott.

Az egészségügyi programsorozat további célja a gyerekek fogápolási és szájhigiéniés felvilágosítása, szaktanácsadása, és nem utolsó sorban a gyermekek fogorvostól, fogászati vizsgálattól való félelmének leküzdése, játékos módon.

2009-ben a Roadshow ideje alatt közel 3000 általános iskolás és óvodás gyermek fogászati szűrése történt meg.

Az OTP Road Show időpontjai és helyszínei:

Az ÖKO-Pannon és a budapesti Raiker italnagykereskedés 2009. augusztus 1-én indította útjára az Üvegfutárt, kezdetben csak kísérleti jelleggel, 30 étterem részvételével. A vendéglátóhelyek vezetőit hírlevélben tájékoztatták a programról és a begyűjtés lebonyolításáról. A 30 étteremből visszagyűjtött havi 120 kg-os mennyiség hamarosan a háromszorosára nőtt. Egyre több üzlet csatlakozott az Üvegfutár hálózatához, miközben a begyűjtés eszközei és módszerei is folyamatosan tökéletesedtek. Végül sikerült kialakítani egy olyan logisztikai rendszert, mely a vendéglősök számára a legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldást kínálja. A HORECA szektorban keletkező egyutas üvegek ma még túlnyomórészt a szemétbe, ezáltal a hulladéklerakóra kerülnek, mivel a vendéglátósok számára körülményes a gyűjtőszigetek használata, a házhoz menő szelektív gyűjtés pedig korábban nem volt jellemző.

A Raiker az éttermekbe kihelyezett 110 vagy 240 literes gyűjtőedényeket emelőhátfalas kisteherautóval szállítja el, és helyettük minden alkalommal új, üres edényeket hagy ott. Az éttermek telefonon jelzik, ha megtelt a gyűjtő – van aki naponta, van aki havonta hívja az üvegfutárt, mely 24 órán belül a helyszínre érkezik. A gyűjtőedényben elhelyezhető mindenféle nem betétdíjas üvegpalack és tiszta konzerves üveg. A programban jelenleg 222 budapesti vendéglátóhely vesz részt; ők együttesen havonta több mint 20 köbméter nagy tisztaságú üveghulladékot termelnek. A Raiker által begyűjtött üveghulladékot az ÖKO-Pannon partnere, az Avermann-Holvex Kft. veszi át, és csömöri telephelyén készíti elő hasznosításra.

Az üvegfutár szolgáltatása ingyenes, és a Raiker nem is szándékozik fizetőssé tenni. Budapesten az elmúlt fél évben összesen 90 tonna üveghulladék került vissza a körforgásba az üvegfutár jóvoltából, és a vendéglátósok szerint lenne igény az italos kartondobozok és PET palackok hasonló módon szervezett szelektív gyűjtésére is.

Az Adecco Worldwide hazai leányvállalata is részt vett idén az anyacég Win4Youth elnevezésű programjában, amellyel hátrányos helyzetű régiók fiataljainak munkahelyhez jutását kívánja támogatni a személyzeti tanácsadó. A 2010. május 16-án megrendezésre került váltó futóversenyen, a budapesti K&H marathonon való részvétellel egy, a haiti áldozatokat segítő alapot támogattak a magyarországi Adecco munkatársak.

A kezdeményezés 2010 januárjában, az Adecco Cannes-i Management Konferenciáján született meg. A Win4Youth program célja, hogy lehetőséget biztosítson az Adecco összes munkatársa számára, hogy futással hívja fel a figyelmet a nehéz körülmények között élő fiatalok munkához segítésére. Minden lefutott öt kilométer után ugyanis (a minimális bevállalható táv 5 km) az Adecco pénzt adományoz öt kiválasztott, Indiában, Haitin valamint Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban működő ifjúsági alap számára. Ennek jegyében már megtörtént annak a 65 Adecco munkatársnak a kiválasztása is, akik például 2010. november 7-én részt vesznek a New York-i Maratonon, de folyamatosan érkeznek a hírek a már sikeresen megrendezésre került egyéb versenyekről is. (Pl.: Marokkóban, Portugáliában, Finnországban vagy éppen Brazíliában).

A Win4Youth futóverseny az Adecco Csoport minden dolgozója számára nyitva áll. Az irodai, városi vagy országos szinten dolgozó kollégák összefoghatnak, és megszervezhetnek önállóan is egy 5 kilométeres (vagy ennél hosszabb) futást, de részt vehetnek egyénileg vagy csoportosan is saját hazájukban a 2010. január és a 2011. januári barcelonai Adecco Management Konferencia közötti időszakban sorra kerülő bármely külső szervezésű futóversenyen.

Az eddig több mint 50 különböző Win4Youth 'futóderbin' több mint 4.900 km-t futott vagy gyalogolt több mint 300 Adecco munkatárs. Az Adecco Magyarország 2010. május 16-án, a 17. K&H olimpiai marathon váltón vett részt a cég nemzetközi kezdeményezése kapcsán.

A Magyar Vöröskereszt adománygyűjtést szervez a májusi ítéletidő károsultjai számára. A szervezet számlaszámára beérkező adományok teljes egészében a rendkívüli időjárás és árvíz miatt bajbajutott településekhez és családokhoz kerülnek.

A pénzadományokat a Magyar Vöröskereszt az alábbi számlára várja:

K&H Bank 10405004-00026547-00000000

Az adományok országszerte bármelyik Vöröskereszt-iroda pénztárában, készpénzben is befizethetők.

Az elmúlt napok heves esőzése és viharos időjárása miatt, több patak is kilépet medréből és emiatt családok százai veszítették el otthonukat. Országszerte eddig több mint kétezer embert kellett kitelepíteni. A Magyar Vöröskereszt Borsod Megyei Szervezete is felkészült a Miskolcról és a város környéki falvakból kitelepített emberek ellátására. A megyei szervezet hajléktalanellátó intézménye lesz az adományfogadó és adományelosztó központ.

A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóság ágyakat, takarókat, poharakat, víztartályokat, hálózsákokat és raktári készleten lévő védekezési eszközöket juttat a térségbe. Szükség esetén a helyszínre juttatnak 180.000 db homokzsákot is, az árhullám levonulása után pedig tisztítószerekkel, fertőtlenítőszerekkel segítik a rászorult lakosságot.

A Máltai Szeretetszolgálat az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködve segít az árvíz elleni védekezésben és a mentési munkálatokban, elsősorban a kitelepített családok ellátásában működnek közre. A szeretetszolgálat sátoraljaújhelyi intézményében már hétfőre virradó éjjel több helyiséget megnyitottak a Ronyva-patak áradása miatt kiköltöztetett családok előtt, és azóta is folyamatosan fogadják az otthonukat elhagyni kényszerülő embereket.

A településen krízisirodát nyitnak, ahová bárki betérhet, aki segítségre szorul. A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a védekezési munkálatok alatt végig a kitelepített családokkal maradnak, gondoskodnak például a diétára, vagy gyógyszeres kezelésre szoruló cukorbeteg, lisztérzékeny, vagy allergiával küzdő kitelepítettek speciális ellátásáról, és segítenek a traumák feldolgozásában is.

Közel 120 alkotással neveztek fiatal művészek az első alkalommal meghirdetett Erste - AMADEUS alkotói ösztöndíj pályázatra, melynek győztese Téglássy Anna festő- és Békési Ervin szobrász-hallgató lett. A fiatal művészek egy éven keresztül havi 80 ezer forintos támogatásban részesülnek. Az Erste Bank Hungary, az AMADEUS Művészeti Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara (PTEMK) által szervezett ösztöndíj-program keretében további 10 fiatal művész egyszeri, 120 ezer forintos díjat kapott.

Az Erste-AMADEUS alkotói ösztöndíjra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának másod-, harmad- és negyedéves festő- és szobrász-hallgatói pályázhattak két pályamunkával. A program keretében úgynevezett kisalkotói egyszeri ösztöndíjra is pályázhattak az ifjú művészek, így a végzős hallgatók is egy pályamunkával.

A pályamunkákból rendezett kiállítás az Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt keretében május 13-24. között tekinthető meg a pécsi Nádor Galériában. Ezt követően a győztes alkotások az Erste Bank pécsi Rákóczi téri fiókjában lesznek kiállítva.

Uniós támogatásból valósulnak meg a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) tájékoztató rendezvénysorozata. A kezdeményezés főként a jogaikat kevésbé ismerő, életkoruknál vagy társadalmi helyzetüknél fogva kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztókat célozza.

A fogyasztóvédelmi találkozóra legutóbb május 12-én került sor a váci Idősek Otthona és Klubjában, de a FEOSZ szakértői eljutottak már az Őszikék Idősek Klubjába, a Kőbányai Cigány Kisebbségi Önkormányzat segítségével a roma lakossághoz, és a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete és a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete részvételével a fogyatékkal élőkhöz is.

A rendezvények fő témái ugyan az üzleten kívüli értékesítési formák, a pénzügyi szolgáltatások, és a közüzemi szolgáltatások, a résztvevők ugyanakkor bármely fogyasztóvédelmi kérdésben megoszthatják kérdéseiket, tapasztalataikat a jelenlévőkkel.

Az eddigiek során a legfontosabb felvetett problémák a közüzemi számlák érthetetlensége, a hitelintézetek szerződéseinek bonyolultsága, a biztosítási szerződések megkötésével kapcsolatos, az időseket súlyosan sértő anomáliák, és a házaló kereskedéssel, de különösen az utazással egybekötött termékbemutatókkal kapcsolatos problémák.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány országos körútra indul 2010. május 14-én, amely az Egy CSEpp Teszt (ECSET) nevet kapta, mert célja az, hogy képet kapjunk az ország egészségi állapotáról.

Májustól szeptemberig az Erős Antónia által létrehozott Alapítvány szakemberei az ország összes megyeszékhelyén biztosítanak ingyenes szűréseket, amelyeken bárki ingyenesen megméretheti vércukorszintjét, vérnyomását, koleszterinszintjét, vagy akár testösszetétel monitorozáson, melanóma szűrésen, lépésszámláló-, vagy bőrtípus tanácsadáson is részt vehet. Az Alapítvány célja a rendezvénysorozattal az, hogy az ország nagyvárosaiban egyrészt ingyenes szűrési lehetőségek legyenek, másrészt minél több ember kapjon felvilágosítást a különböző krónikus betegségek kezelésével, megelőzésével kapcsolatban (cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, bőrrák, elhízás).

Az ECSET állomásain a szakemberek felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, a rendszeres és ellenőrzött testmozgásra, és segítenek a különböző betegségek kockázatának felmérésében (Findrisc-diabétesz teszt, kardiovaszkuláris rizikó-teszt, testösszetétel monitor, anyajegy vizsgálat). Az Alapítványnak az is a célja, hogy a szűrés után a megfelelő szakorvoshoz illetve háziorvoshoz eljussanak azok, akiknek az értékei eltérnek a kívánatostól.

Az Alapítvány munkatársai táplálkozási, testmozgással kapcsolatos tanácsokat is adnak, és megmutatnak, kipróbáltatnak olyan eszközöket a résztvevőkkel, amelyek az egészséges életmódot szolgálják (önellenőrzést segítő otthoni vérnyomás-, vércukor, koleszterinmérők, lépésszámlálók, stb…).

A főváros öt forgalmas pontján (Nyugati tér, Deák tér, Liszt Ferenc tér, Moszka tér és Blaha Lujza tér) PET-palackokból készült különleges szobrokkal hívja fel a figyelmet környezetünk védelmére a National Geographic. A magazin május 8-án, szombaton egész napos családi programot is rendez a Városliget mellett, az Ötvenhatosok terén, ahol a látogatók egy helyen láthatják a műalkotásokat, mielőtt azok ökoiskolák udvaraira kerülnek.

A kiállítással és a rendezvénnyel a National Geographic az újrahasznosítás lehetőségeire igyekszik felhívni a figyelmet. "Egy átlagos négytagú magyar családban havi száz-százhúsz darab PET-palack gyűlik össze, mi pedig bemutatjuk, hogy mi mindent lehet csinálni belőlük, és hogyan" – mondják a szervezők, akik az újrahasznosítási technikák egy részét kézműves foglalkozokon ismertetik meg a Szelektív Napra kilátogatókkal.

Az esemény társrendezvénye a "Nagy Várostakarítás" – a budapesti kerületek az önkormányzatokkal, a Tiszta Magyarországért Társulás tagjaival, élükön az Országos Polgárőr Szövetség tagjaival, takarítanak a kerületükben, az összegyűjtött hulladékot az pedig az FKF szállítja el.

(Fotó: Kőhalmi Péter / NG Magyarország)

A Down Egyesület által életre hívott "Mindenkinek becsengettek!" integrált nevelési és oktatási projekt célja lehetőséget adni arra, hogy ép, iskolás gyerekek megismerkedhessenek különféle problémákkal élő társaikkal, ezáltal elősegítve az elfogadásukat. Ennek érdekében fogyatékkal élő (pl. Down-szindrómás) gyerekeket visznek be iskolai közösségekbe heti 1-2 alkalommal, két hónapon át. Az így együtt töltött idő mind a sérült, mind az egészséges gyermekek számára élményt jelent, barátságok, hosszú távú kapcsolatok alakulnak ki.

Az együtt eltöltött idő alatt a gyerekek valamilyen közös produktumot hoznak létre (tánc, műsor, rajz, egyéb alkotás), amelyet 2010. május 8-án bemutatnak, a "Mindenkinek becsengettek" program záróeseményén, amelynek a Nemzeti Színház ad otthont 2010. május 8-án. A rendezvény háziasszonya Zséda, a megnyitót Kisari Károly a DOWN Egyesület elnöke tartja. Az iskolás csoportok fellépése mellett a helyszínen Erdei Zsolt "Madár" tart bokszedzéseket a gyerekeknek.

A nap zárásaként az Egyesület nagyszabású nyilvános akciót szervez, Nemzeti Ölelés címmel. A rendezvényen résztvevő gyerekek, hozzátartozóik és az odalátogató érdeklődök segítségével egymás kezét megfogva, körbeöleljük a Nemzeti Színházat, így hívva fel a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára az oktatásban.

A szervezők május 8-án 13.30-kor várnak mindenkit – aki hisz abban, hogy az esélyegyenlőség az iskolában kezdődik – a Nemzeti Ölelésre a Nemzeti Színházhoz.
 

Május 5-én, szerdán immár hetedszer lép akcióba a TV2 Napló stábja, hogy hírességek és önkéntesek segítségével kitakarítsa egy újabb szeletét a városnak. Az állandó tagok, Dorogi Gabriella, Vujity Tvrtko, Azurák Csaba, Szalay Ádám és Demcsák Zsuzsa mellett a Napló stábja minden TV2-s kollegát, és azokat az önkénteseket is szívesen látja, akik egy napot szívesen áldoznának városuk szépségéért és tisztaságáért.

Az önkéntesek környezetvédelmi munkáját a Napló stábja TV2-es ajándékokkal jutalmazza: a 60 legaktívabb résztvevő a TV2 CSR program részeként egy TV2 – A jövőért feliratú pólót, illetve 1-1 mozijegyet kap a Robin Hood c. film premier előtti bemutatójára.

A május 9-i, vasárnapi Naplóban összefoglalót láthatnak a nézők a szemétszedő akcióról, és itt értesülhetnek majd a Napló országos környezetvédelmi kezdeményezéséről, melyhez bárki csatlakozhat, és TV2 – A jövőért pólókat nyerhet.

A május 5-i szemétszedés helyszíne, találkozó pont: XVIII. kerület, Dózsa György u. - Ültetvény u. sarka (54-es busz végállomása, M5-ös felhajtója). Az akció tényleges helyszíne innen kb. 5-10 percnyi sétára van, sajnos eltéveszthetetlen, hiszen messziről látszanak az illegális szeméthegyek. Időpont: 2010. május 5., szerda, 9.45 perc.

Az Egészség mindenek előtt címmel Egészségvédelmi Szűrőprogram indul országszerte. Az egészség-megőrző kezdeményezés keretében 2010-től kezdődően 10 éven át vizsgálják a lakosság egészségi állapotát. A több szakmai szervezet összefogásával, Európai Uniós irányelvek alapján megvalósuló kezdeményezés a szűrések mellett külön figyelmet fordít a társadalom egészségét fenyegető káros jelenségekre, mint például a dohányzás, az alkohol, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás vagy az elhízás.

Évente 125 helyszínre látogat el szűrőkamion, ahol átfogó vizsgálatokban vehetnek részt és életmód tanácsadásban részesülnek az érdeklődők; fiatalok, családosok, nyugdíjasok és mindenki, aki fontosnak tartja az egészségét. A szűrések rögzítésre is kerülnek, eredményeik alapján minden év végén kórkép készül a megszűrt települések teljes egészségi állapotáról.

Nincs közünk hozzá, de tetszik: 2010 januárjától minden hónap utolsó keddjén jelenik meg a Népszabadság Jótett című melléklete, amely példamutató csr programokról, kezdeményezésekről tudósít. A márciusi Jótett megtekinthető itt.

A Heineken Hungária Zrt. 2009-ben immár második alkalommal hirdette meg jótékonysági programját, hogy a gyárainak is otthont adó városok - Sopron és Martfű - civil kezdeményezéseit támogassa terveik megvalósításában. Három-három alapítvány, egyesület versenghetett a felajánlásért mindkét városban, a városlakók egy hónapon keresztül szavazhattak a program weboldalán arra, hogy melyik pályázó által meghatározott cél valósuljon meg. Több mint 40.000 szavazat alapján végül Sopronban a Rösch Frigyes Sopron Város Tűzvédelméért Alapítványnak, Martfűn pedig a Jó Reménység Klub Egyesületnek sikerült összegyűjtenie a legtöbb voksot, így ők nyerték el a 2.000.000, illetve 1.000.000 forintos támogatást.

A Jó Reménység Klub Egyesület a felajánlásból idén márciusban szervezett a martfűiek számára egészségügyi szűrővizsgálatokat olyan szakterületeken, amelyek esetében nem biztosított a városban az ingyenes szakellátás. Az elnyert támogatásból finanszírozhatták több száz ember zöld hályogszűrését, nőgyógyászati rákszűrését és prosztata vizsgálatát.

A Rösch Frigyes Sopron Város Tűzvédelméért alapítvány fő profiljának megfelelően a városi tűzoltókat szerette volna segíteni. Egyeztetve Sopron Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságával a felmerülő szükségletekről, speciális tűzvédelmi kesztyűk beszerzése mellett döntöttek.

Április 30. és május 2. között 11 helyszínen, több mint 50 kortárs gyermekkönyv szerző és illusztrátor közel 100 programmal várja a gyermekeket és szüleiket a Művészetek Palotájában a VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásáron. A fesztivál fő célkitűzése, hogy a kortárs magyar gyermekirodalmat népszerűsítse, a gyermekkönyvekre, a könyvek létrehozóira, valamint az olvasásra irányítsa a figyelmet. Továbbá, a fesztivál az "Együtt lenni jó!" mottóval kívánja megerősíteni a családi együttlét, illetve a közös olvasási élmény fontosságának üzenetét. 

Számos programmal várja a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete (GYIE) és a Csodaceruza folyóirat az odalátogató gyermekeket és szüleiket a fesztivál ideje alatt. Az Örkény Színház színészei meséket olvasnak fel a közönségnek, Szalóki Ági előadja családi lemezét, a Gingallót, gyermekkönyv írók dedikálják műveiket a könyvvásár keretében, és a filmsarokban kortárs alkotók műveiből készült rajzfilmek kerülnek vetítésre. A fesztivál interaktív, játékos beszélgetéseket, zenei és képzőművészeti foglalkozásokat kínál mind a gyerekek, mind a szülők számára. 

"Kedves Ismeretlen" címmel könyvgyűjtő akció kerül megrendezésre a mélyszegénységben élő gyermekek számára megkímélt állapotú mesekönyvekből. A szervezők kérik, hogy minden olyan könyvhöz, amelyet a látogatók elhoznak a Gyermekirodalmi Fesztiválra, társulna egy szöveg is, amelyben megszólítanák a leendő olvasót, személyessé téve ezzel az ajándékot. 

"Mit ér ma az érme?" A nagyon rossz helyzetben lévő, vegetáló iskolai könyvtárak életét szeretnék a szervezők megkönnyíteni azzal, hogy a még mindig lappangó egy- és kétforintosokat összegyűjtik számukra. A fesztivál egész ideje alatt üzemel egy különleges pénzgyűjtő persely, amelyet a Cellux csoport hozott létre recycling technikával. Ebbe a "malacperselybe" a legkisebb pénzegységet is be lehet dobni. "Aprónként" összegyűlhet annyi pénz, amelynek segítségével gyarapítani lehetne jónéhány könyvtár állományát.

A környezetvédő szervezetek utálják a szemétpostát. A postaládájukba kéretlenül bedobált kereskedelmi reklámokat a fogyasztói társadalom idétlenségének, felesleges papírpazarlásnak és mélylelki zaklatásnak tekintik. Védekezésül igen kreatív formákat alkalmaznak (a "Reklám Stop" matricák kiragasztásától a terjesztőkkel való aktív eszmecseréig).

A Hulladék Munkaszövetség öt évente rászánja magát és felméri, hogy egy átlagos magyar háztartás évente körülbelül hány kilogramm szemétpostát kap. A kereskedelem ugyanis ilyen adatot – mintha szégyellené – nem közöl, a szakirodalom is általában a Humusz adatait használja.

Öt év elmúlt – a május pedig egy átlagos hónapnak tűnik. A választási szóróanyagok az enyészeté lettek, az uborkaszezon még nem indult be.

Arra kérjük tehát a velünk egyet érzőket, hogy 2010. május 1-től gyűjtsék össze és május 31-én mérjék le a háztartásukba érkezett havi szemétposta mennyiségét! (a mindenféle áruházláncok akciós újságjait, a kereskedelmi újságokat és szórólapokat).

Tehát a helyi közérdekű újságon kívül mindent. Utána dobhatják a papírgyűjtőbe.

Jellemző adatot akkor kapunk, ha a felmérésbe minél több háztartás és minél több irányból (főváros, város, kistelepülés) kapcsolódik be. Ehhez kérjük a segítségeteket.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület például 20 háztartást szervezett be.

A jelentkezéseket május 5-ig, a mennyiségeket június 5-i várjuk az alábbi címen:

Hulladék Munkaszövetség

1111 Budapest, Saru u.11.

Tel.: 1 386 2648

e-mail: humusz@humusz.hu

Az április elején megtartott Pannon Hoki Gála keretében 4451 db plüssállatot és még sok más játékot gyűjtöttek a szervezők egy tavaly megkezdett hagyomány folytatásaként. A hokimeccsen az első hazai gól után dobálhatták a nézők a mérkőzésre magukkal hozott adományokat a küzdőtérre, ahonnan a Magyar Jégkorong Szövetség és a Pannon közösen juttatta el a macikat a Tűzoltó utcai Gyermekklinika betegeinek, valamint Böjte Csaba Alapítványának és a Balassagyarmati Reménysugár Gyermekotthon kis lakóinak.

Április 18-án vasárnap 10 és 15 óra között nagyszabású kutyás találkozóra és örökbefogadó napra várják az állatbarátokat a NOÉ Állatotthon Alapítvány rákoscsabai menhelyére (Budapest, XVIII. kerület Csordakút utca vége – NOÉ Állatotthon).

Az örökbefogadó napon minden menhelyi kutyát chipezve, és kezdő kutyás ajándékcsomaggal adnak gazdához. A programok között lesz kutyabemutató mentett kutyák részvételével, pompon csapat, gyermek és hastánc-bemutató, tombola értékes nyereményekkel. Egész nap családi és gyermekprogramok, arcfestés és állatsimogató.

A rendezvényre szeretettel várják nem csak az örökbefogadókat, de azokat az érdeklődőket is, akik szívesen megismernék az Állatotthont és lakóit, valamint az elmúlt 18 évben – több mint 4.000 – a NOÉ Állatotthon Alapítványtól örökbefogadott kutyákat és gazdáikat.

Az Állatotthonban jelenleg közel 650 kidobott, megunt, megkínzott, balesetet szenvedett vagy rossz körülmények közül, altatás elől mentett állatról gondoskodnak az állatvédők. A kb. 350 kutyán kívül élnek itt cicák, nyulak, teknősök, rágcsálók, emuk, díszmadarak, kicsi és nagy gazdasági haszonállatok, lovak, sőt, még egy őz és egy szarvas is. Utóbbiakat ugyan csak virtuálisan lehet örökbe fogadni az alapítvány honlapján (www.noeallatotthon.hu) keresztül, de aki néhány finom falattal (pl zöldségekkel vagy tojással) érkezik a rendezvényre, az kézből megetetheti őket.

A rendezvényen látogatható lesz a tavaly átadott Rókarezervátum, ahol természetes élőhelyükhöz hasonlóan kialakított környezetben lehet megismerni az Állatotthon gondozásában élő rókákat, borzokat és mosómedvéket.

Az örökbefogadó napra a belépés ingyenes, ám a kutyával érkezőknek be kell mutatniuk az állat oltási könyvét. A rendezvényre kizárólag egy évnél nem régebbi veszettség- és kombinált oltással, féreghajtással rendelkező, egészséges, jól szocializált, nyakörvvel és pórázzal rendelkező állatokat engednek be.

Részletes program és az örökbe fogadható állatok fényképei, leírása megtekinthető az Alapítvány honlapján a www.noeallatotthon.hu címen.

Minden márciusban, áprilisban és májusban eladott palack be! IMMUNE üdítőital árából egy forintot kap a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány. A felajánlást a Gyermekkórházban történt betörés után tette az immunerősítő ital hazai fejlesztője és gyártója, az Innovative Beverages. Az összegyűlt adományt Gyermeknapon adják át.

Az idei évben március 28-án indult útjára az Europark húsvéti programsorozata, azzal a céllal, hogy az ünnepi családi programok mellett minél több ajándékot gyűjtsön a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete számára két, kalocsai mintával díszített óriástojásba. A vásárlók, bérlők, valamint kerületi szervezetek által felajánlott adományok - többek között játékok, könyvek, gyerekcipők, édesség, dvd-k és mp3 lejátszók - ünnepélyes átadására 2010. április 2-án került sor.

2010. január 16-án, nemzetközi projekt keretében olasz és magyar iparművészetis diákok munkáiból nyílik tárlat Hasznosíts újra! címmel a VAM Design Centerben. A megnyitó kapcsán lesz divatbemutató, és hulladékból készült hangszerek, melyeket maguk az alkotók szólaltatnak meg egy koncert keretében.

A rendezvény egy két éves nemzetközi iskolai együttműködés első állomásának valósul meg: a Budapesti Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola és az Olaszországi Istituto Statale D'arte "FAUSTO MELOTTI" Cantu művészeti középiskola a Tempus Alapítványon keresztül az Európai Unió által támogatott, újrahasznosítási projektet bonyolít.

Az iskolák diákjaik számára Hasznosíts újra! címmel pályázat írtak ki, melyre a diákok saját alkotásokkal készülnek, melynek eredményeként fantáziadús füst-ruhák, magnószalag párnák, konzervdoboz ékszerek és még sok érdekes, ötletes tárgy született meg. A művek a fiatal generáció kreativitását, gondolkozását, a tárgyakhoz való viszonyát és filozófiáját tükrözik, olyan ötletekkel, amelyek csak egy mai tizenéves agyából pattanhatnak ki.

A 10 legjobb magyar diák 2010 áprilisában Olaszországba, a cantui iskolába utazhat. 2011-ben pedig az olasz diákok és tanáraik látogatnak majd el Magyarországra. A diákok munkáit és a projekt eredményeit több alkalommal is kiállításon mutatják majd be, közülük elsőként a VAM Design Centerben látható tárlat során, amely március 30-ig lesz nyitva.

2010-ben is folytatódik az Unilever Magyarország Kft. által tavaly, a mentők munkájának támogatására indított "Gazdálkodj és segíts okosan" programja, immáron "Segíts okosan!" néven. A kezdeményezés célja többek között az, hogy valamennyi hazai mentőkocsit ellássa korszerű defibrillátor készülékekkel, amelyek alkalmasak arra, hogy orvos jelenléte nélkül, a mentőápolók használatában azonnali segítséget nyújtsanak a betegnek. Ezen kívül ismét elindul a mentőállomások versenye, illetve egy 60 állomásból álló országos roadshow is, amely a lakosság életmentéssel kapcsolatos ismereteinek bővítésére törekszik.

A program során az abban résztvevő termékek eladása után 1 forintot az Országos Mentőszolgálat támogatására különít el az Unilever. A tavalyi kampány során több mint 56 millió forint gyűlt össze, amiből 100 defibrillátort vásárolhattak a mentőautók felszereléséhez. A Mentőállomások versenyében a legtöbb szavazatot gyűjtő 13 mentőállomás egyenként negyedmillió forint támogatást kapott az Unilever jóvoltából.

Az idei "Segíts okosan!" országos program 2010. január 28-án indul és 2010. március 17-én zárul. A kampányban 17 márkatermék vesz részt: Delma, Cif, Flora, Domestos, Dove, Lipton, Rama, Knorr, Signal, Baba, Axe, Coccolino, Rexona, Amodent, Sunsilk, Delikát és Globus.

A Mentőállomások versenye is folytatódik az idei évben. 2010. február 1. és 28. között bárki szavazhat az általa legszimpatikusabbnak tartott állomásra, a www.segitsokosan.hu weboldalon "Az én mentőállomásom" menüpontra kattintva, vagy sms-ben a nem emeltdíjas +36-20/552-4557 telefonszámon. A határidő zárását követően a nyolc, csoportonként legtöbb szavazatot összegyűjtő mentőállomás részesül a vállalat által erre a célra elkülönített, egyenként negyed millió forintos különdíjból, melyet az állomás fejlesztésére, korszerűsítésre fordíthat.

A "Segíts okosan!" program roadshow-ja 2010. január 29-én indul és március 14-ig összesen 60 állomásra látogat el országszerte. A roadshow célja, hogy minél szélesebb körben és egyúttal testközelből hívja fel a lakosság figyelmét a gyors és szakszerű segítségnyújtás fontosságára. Öt kiemelt helyszínen, a Tesco hipermarketekben - Budapesten, Budaörsön, Debrecenben, Szegeden és Székesfehérváron - egésznapos programokkal, életmentő bemutatókkal, életmentéssel kapcsolatos tanácsadással, OMSZ kiállítással, és garantált ajándékokkal várják az érdeklődőket a szervezők.