Csökkenti a földgázfelhasználást és a széndioxid-kibocsátást, valamint jelentős mennyiségű szerves melléktermék hasznosítását oldja meg a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában megvalósult 1,7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás.

A november 14-én üzembe helyezett biogáztermelő berendezés megduplázza a teljes magyar biogáz-termelő kapacitást, és egyben Európa legnagyobb ilyen jellegű létesítménye.

A környezetbarát technológia segítségével a cukorrépa feldolgozása során keletkező melléktermékeket és hulladékokat hasznosítják újra, ezzel megspórolva a kazánok fűtéséhez egyébként szükséges földgáz 50 százalékát, valamint ennek kiváltásával csökkentve a gyár széndioxid-kibocsátását.

A cukorgyári melléktermékeket ráadásul korábban el kellett szállítani a gyárból. A biogázüzemben történő újrahasznosításnak köszönhetően azonban a tehergépjármű-forgalom is jelentős mértékben csökkenthető, így mérséklődik a zajterhelés és kevesebb kipufogógáz kerül a levegőbe, s megtakarítható jelentős mennyiségű üzemanyag is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr52235725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása