A Nokia nemrég készült nemzetközi felmérése szerint sajnálatos módon az emberek csupán 3%-a hasznosítja újra telefonját annak ellenére, hogy legtöbbjük használaton kívüli régi készülékei otthonukban hevernek valahol. Négyből hárman ráadásul nem is gondoltak készülékeik újrahasznosítására, a megkérdezettek közel fele pedig nem is tudott erről a lehetőségről.

Ha a világszerte három milliárd mobilkészülék felhasználó mindegyike csak egyetlen használaton kívüli készülékét visszavinné, a mobilgyártók 240 000 tonna nyersanyagot spórolhatnának meg, olyan mértékben csökkentve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, mintha 4 millió autóval kevesebb járna az utakon.

Valójában bármely Nokia készülék 65-80%-a újrahasznosítható, értékes anyagai beépíthetők például konyhai vízforraló kannákba, kültéri padokba, fogtömésekbe vagy akár szaxofonokba és más, fémből készült hangszerekbe. A nem hasznosítható műanyag alkatrészeket elégetik, így nyerve energiát az újrahasznosítható folyamatokhoz, az egyéb kimaradó anyagokat pedig szétforgácsolják, s útépítésnél útalapokba használják fel.

A Nokiának világszerte 85 országban vannak használaton kívüli készülékeket begyűjtő pontjai. A régi készülékek leadhatók a Nokia üzletekben és a majdnem 5000 Nokia Care Centerben. A legközelebbi telefonbegyűjtő pont a cég weboldalán található meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr22560228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása