Kilenc magyarországi település valósítja meg közösségi egészségtervét a Béres Egészség Hungarikum Program támogatásával 2009 januárjától. A program májusban írta ki első, 5-10 000 fős településcsoportnak szóló pályázati felhívását, melyre tizenkét megyéből összesen huszonhat egészségterv érkezett be.

Az egészségterv közösségi alapon kidolgozott stratégiai terv és cselekvési program, mellyel a települések lakóinak egészségét, életminőségét lehet fenntartható módon javítani. Az 5–10 000 fős települések közösségeit segítve a Béres Egészség Hungarikum Program egészségterv készítő képzést tartott áprilisban, a pályázatok elkészítéséhez pedig folyamatos online és telefonos segítséget is biztosított az érdeklődőknek. Azért esett a választás az 5-10 000 fős településekre, mert méretükből adódóan képesek a közösségi összefogásra, ám igen csekély az elérhető forráslehetőség számukra.

A pályázat útján rendelkezésre bocsátott összesen közel hét millió forintnak köszönhetően megvalósuló programok közvetlenül vagy közvetetten összesen 191 592 lakost érintenek. A támogatás keretében Dévaványán sportprogramok indulnak, Encsen baba-mama klub létesül, Erdőkertesen RÁ”d”ÉRÜNK Park-ot hoznak létre, Kerekegyházán fogyatékos gyermekeket nevelő családok helyi közösségbe történő integrálásáról gondoskodnak. Nagyszénáson álláskeresők találkozóját biztosítják a pénzból, valamint Életmód és egészség és Szabadidő és mozgás programok indulnak. Szeghalmon a civil hálót erősítik és sportprogramokat kezdenek, Túrkevén a lakosság életminőségének javításán fáradoznak, és a generációkat igyekeznek összefogni az Idősek olimpiájával. Újkígyóson Családi sport nap és Föld napja valósul meg a közösség összevonására, míg Vámospércsen helyi őshonos fákat ültetnek, és létrejöhet Mindenki kemencéje.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr41817095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása