A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) 2009. május 9-én, a Nulla Hulladék Napon indította útjára nagyszabású programját, amelynek célja, hogy csökkenjen a hazai hulladéktermelés. A HuMuSz a Nulla Hulladék Programban párhuzamosan szólítja meg a lakosságot, a kormányzatot, a települési önkormányzatokat, a gazdasági szférát, az oktatási és tudományos intézményeket, továbbá kezdeményezi a civil szervezetek összefogását. A széles körű kezdeményezéssel arra kíván rávilágítani, hogy a hulladékmegelőzés alapja egy olyan újszerű gondolkodásmód, amely révén fokozatosan átalakítjuk, környezettudatossá tesszük a jelenlegi fogyasztási és termelési mintákat.

A környezetszennyezés mellett, a hazai hulladéklerakók mintegy felének vészesen közelgő júliusi bezárása, a szemétdíjak közeljövőben várható drasztikus növekedése és az uniós keretirányelvnek való megfelelés csak néhány a nyomós érv, hogy miért kellene jelentősen csökkentenünk a hulladékunkat - egyéni és közösségi szinten egyaránt. A HuMuSz fő üzenete, hogy legjobb, ha egyáltalán nem termelünk hulladékot, de legalábbis mindent meg kell tennünk azért, hogy ezt az állapotot megközelítsük.

A Nulla Hulladék programban a HuMuSz olyan gyakorlati tanácsok, példák és információk áramlását indítja be, amelyek követésével kicsit kell csak változtatni a mindennapjainkon, de jelentősen hozzájárulunk a környezetünk, és így egészségünk védelméhez.

A Nulla Hulladék Program fontos eleme a www.nullahulladek.hu honlap mellett a "Teljes élet - nulla hulladék" címet viselő országos roadshow, amely során a HuMuSz a tagszervezetei aktív közreműködésével összesen 36 fesztiválon fog információs standjával megjelenni, és személyesen is hulladékmegelőzési tanácsokkal szolgálni. A lakossági szemléletformálás része a szintén most induló, augusztus végén záruló KukaDiéta zöld háztartás verseny, amellyel az otthonok környezettudatosabbá tételét ösztönzik. A hulladékmegelőzés témája az oktatási intézményekben is meg fog jelenni, méghozzá 360 iskolában, ahol az iskolai foglalkozásokon, játszóházakon és vetélkedőkön keresztül több ezer kisdiákot szólítanak meg.

A kezdeményezés meghatározó eleme az a települési mintaprogram, amelynek keretében több, eltérő méretű mintatelepülésen – például Várpalotán, Csóron – az önkormányzat, a lakosság, a közszolgáltatók és a helyi civilek bevonásával, a HuMuSz koordinációja mellett települési hulladékstratégiákat dolgoznak ki. A stratégiák legfontosabb kritériumai, hogy konszenzussal szülessenek és fenntarthatók legyenek, vagyis olyan elemeket tartalmazzanak, amelyek elsősorban a hulladékmegelőzést ösztönzik például komposztálási programmal, ún. újrahasználati központok létrehozásával, a tudatos fogyasztást szolgáló szemléletformáló módszerekkel, stb. Az uniós keretirányelveknek megfelelően a sorban csak ezután következhet a szelektív gyűjtésen alapuló újrahasznosítás, az égetést és a lerakást pedig minimalizálni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr361119419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása