Kisméretű, hordozható víztisztító berendezést készített a fejlődő országok és a katasztrófa sújtotta területeken élők számára a Vestergaard Frandsen és a BASF. A szerkezet úgy képes legalább 18 ezer liter vizet megbízhatóan megtisztítani, hogy eközben akkumulátorra, elektromosságra, alkatrészekre, vegyszerekre vagy komplex technológiára egyáltalán nincs szükség.

A dán cég, mely elsősorban a fejlődő országok számára gyárt betegségmegelőző termékeket, a BASF poliéterszulfon alapú műgyantáját tartalmazó szűrővel szereli fel a víztisztítókat. A rendszer nem csak kis súlyú és könnyen használható, de egyben nagyon olcsó is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 1,8 millió ember hal meg hasmenéses betegségekben, és világszerte több mint egy milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez. Az UNICEF adatai szerint pedig minden 15 másodpercben meghal egy gyermek vízhiány, illetve a megfelelő higiéniai körülmények hiánya miatt. A hordozható víztisztító berendezések használatával a szennyezett víz által okozott gasztrointesztinális megbetegedések aránya drasztikusan csökken.

A berendezés által tisztított vizet az EPA, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága - amely a környezetvédelmi szabályok betartatásáért felel - bevizsgálta és emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette. A víztisztító berendezéseket természeti katasztrófa által érintett övezetekben könnyen és gyorsan lehet szétosztani.

A berendezés gyártója, a Vestergaard Frandsen civil szervezetekkel együttműködve juttatta el a készülékeket pédául a ciklon és zavargások sújtotta Burmába 2008 májusában, illetve a kínai földrengés által érintett övezetekbe, 2008 augusztusában.

A felhasználóbarát, műanyag kivitelben készülő LifeStraw Family víztisztító segítségével távoli falvakban élő családok nagy mennyiségű tiszta ivóvizet tudnak előállítani a helyben hozzáférhető, ám szennyezett vízből. A berendezés lelke a 30 cm hosszú, Ultrasonból készült szűrőmembrán-köteg. A hajszálvékony membránszálak mikropórusain csak a tiszta víz folyik át. Az ultra-filter membránok ugyanis kiszűrik a vírusokat és baktériumokat az ivásra eredeti állapotában alkalmatlan vízből (folyóvíz, tóvíz, esővízgyűjtő hordók, pocsolyák).

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr271479555

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hasznos Oldalak Víztisztító Témában 2009.12.19. 16:09:22

Are you tervezi, hogy vesz egy víztisztító? Lesz egy üzlet nem elég, és hamarosan megtudja, miért, amikor az online bolt honlapján vagy a terhelés pillanatban, amikor eljut a víztisztító szakasz. Már csak túl sok lehetőség a piacon, és mindegyik egyikü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása