Biokémikus, agykutató és vegyészmérnök kapta az év legjelentősebb női természettudományos eredményeinek elismerésére szolgáló "For Women in Science" díját Magyarországon. Az elismerést az UNESCO és a L’Oréal azért alapította, hogy bátorítsa a női természettudományos kutatókat, és ráirányítsa a figyelmet a kimagasló női teljesítményekre.

2003 óta immár hetedik alkalommal adják át Magyarországon is a Női tudósokért (For Women in Science) díjat. Az elismerést a L'Oréal és az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) azzal a céllal hívta létre, hogy felhívják a társadalom és a gazdasági szféra figyelmét a tudományos életben gyakran háttérbe szoruló tehetséges nők kutatási eredményeire. A díjazással a szervezetek példaképet kívánnak állítani a természettudományokban méltatlanul alulreprezentált női kutatók elé, valamit sikertörténetekkel igyekeznek meghozni a nők, lányok kedvét a tudományos pályához.

A díjra a hazai felsőoktatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgozók pályázhatnak. A pályaműveket három kategóriában - 30, 35, illetve 45 év alatti kutatónők - lehet benyújtani. A nyertesek az elismerés mellé komoly ösztöndíjban is részesülnek, összesen 11 000 euró értékben.

A L'Oréal és a UNESCO a díjat világszerte számos országban ítéli oda a női kutatóknak. Az egyes államokban adott elismeréseken túl, 100.000 dolláros díjjal jutalmazzák minden kontinens legkiemelkedőbb női tudományos kutatóját. Az elismerést évente váltakozva, egyszer az élettudományok, máskor az anyagtudományok képviselői kapják.

A Nőkért és a tudományért díjat hazánkban idén Lőrincz Andrea, Fuxreiter Mónika és Toldy Andrea nyerte. Lőrincz Andrea a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetének tudományos főmunkatársa, tudományos munkája során áttörő eredményeket ért el az agykérgi neuronális hálózatok megismerése terén. Fuxreiter Mónika a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának kutatója. Kutatási területe a DNS-hez kötődő enzimek viselkedése, a fehérjék szerepe a molekuláris felismerési folyamatokban. Toldy Andrea vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársa. Kutatási területe a polimer anyagtudományok. Olyan új égésgátló vegyületcsoportot fejlesztett ki, amely környezetbarát és hatékony alternatívát nyújt a ma elterjedt halogéntartalmú adalékok helyettesítésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr841522893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása