A környezetvédő szervezetek utálják a szemétpostát. A postaládájukba kéretlenül bedobált kereskedelmi reklámokat a fogyasztói társadalom idétlenségének, felesleges papírpazarlásnak és mélylelki zaklatásnak tekintik. Védekezésül igen kreatív formákat alkalmaznak (a "Reklám Stop" matricák kiragasztásától a terjesztőkkel való aktív eszmecseréig).

A Hulladék Munkaszövetség öt évente rászánja magát és felméri, hogy egy átlagos magyar háztartás évente körülbelül hány kilogramm szemétpostát kap. A kereskedelem ugyanis ilyen adatot – mintha szégyellené – nem közöl, a szakirodalom is általában a Humusz adatait használja.

Öt év elmúlt – a május pedig egy átlagos hónapnak tűnik. A választási szóróanyagok az enyészeté lettek, az uborkaszezon még nem indult be.

Arra kérjük tehát a velünk egyet érzőket, hogy 2010. május 1-től gyűjtsék össze és május 31-én mérjék le a háztartásukba érkezett havi szemétposta mennyiségét! (a mindenféle áruházláncok akciós újságjait, a kereskedelmi újságokat és szórólapokat).

Tehát a helyi közérdekű újságon kívül mindent. Utána dobhatják a papírgyűjtőbe.

Jellemző adatot akkor kapunk, ha a felmérésbe minél több háztartás és minél több irányból (főváros, város, kistelepülés) kapcsolódik be. Ehhez kérjük a segítségeteket.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület például 20 háztartást szervezett be.

A jelentkezéseket május 5-ig, a mennyiségeket június 5-i várjuk az alábbi címen:

Hulladék Munkaszövetség

1111 Budapest, Saru u.11.

Tel.: 1 386 2648

e-mail: humusz@humusz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr281957641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása