A sikeres nyári próbaüzemet követően befejeződött a napkollektorok felszerelése a ferihegyi repülőtér 1–es terminálján. Összesen 56 darab tábla gyűjti a napsugarakat, ami azt jelenti, hogy az utasforgalmi épület tetőszerkezetének túlnyomó részét csillogó napkollektorok borítják.

A beruházással a Budapest Airport megtette az első komoly lépést a megújuló energiaforrások repülőtéri alkalmazása felé. A beruházásnak köszönhetően jelentősen csökken a széndioxid kibocsátás a repülőtéren.

A nyár végén indult tesztüzem során bebizonyosodott, hogy 56 darab panel elegendő a napenergia hatékony hasznosításához. Becslések szerint a napkollektorok nyári időszakban az 1-es terminál teljes meleg víz ellátását képesek biztosítani, de télen is besegítenek a használati meleg víz előállításába. Az első számítások azt mutatják, hogy havonta akár 45-50 Gigajoule (egy átlagos lakás éves fűtéséhez szükséges energia) takarítható meg ezzel a módszerrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr151529747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása