November végén Magyarországon is elindul a Hopenhagen kampány, amely - a lakosság és a vállalatok bevonásával - a koppenhágai klímacsúcs döntéshozóit kívánja rávenni az új klímaegyezmény elfogadására.

A "Hope" és "Copenhagen" szavak összevonásából alkotott Hopenhagen mozgalmat az ENSZ, az International Advertising Association és a világ vezető kommunikációs ügynökségei indították azzal a céllal, hogy minél többen - magánemberek civil szervezetek és cégek - felhívják a döntéshozók figyelmét annak fontosságára, hogy olyan megállapodásra jussanak a decemberi, Koppenhágában rendezett klíma-csúcson, amely alkalmas az éghajlatváltozás megfékezésére.

Az ENSZ univerzális éghajlat-változási keretegyezménye 1992-ben született meg, erre épült a kiotói jegyzőkönyv, amely 2012-ig fogalmazta meg a legfontosabb lépéseket a klímavédelem érdekében. Ma már tudjuk, hogy a kiotói vállalások nem elegendőek a természeti katasztrófa elkerülésére, és szükség van egy olyan ENSZ megállapodásra, mely legalább 2020-ig kijelöli a célokat és feladatokat, és amely kezelni tudja az éghajlatváltozást kiváltó emberi okokat és a klímaváltozás hatásait. A 2009. december 7. és 18. között megrendezendő értekezleten 192 nemzet delegációja vesz részt, és az itt elfogadott megegyezés 2012-ben, a kiotói jegyzőkönyv hatályának lejártakor lép életbe.

A Hopenhagen kampányban - amely mögé felsorakoztak vezető multinacionális vállalatok és a nemzetközi média is - minden ember aktívan hallathatja hangját a klímaváltozással kapcsolatosan, s a hozzászólások a mozgalom weboldalán a hopenhagen.org-on keresztül eljutnak a világ vezetőihez és a konferenciára delegált szakértőkhöz is. A cél, hogy minél nagyobb legyen a pozitív nyomás, amely arra készteti az ENSZ-konferencia résztvevőit, hogy megkössék a globális megállapodást.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr21553589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása