Lezárult az első budapesti italos kartondoboz gyűjtőakció. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által meghirdetett versenyben 4 fővárosi kerület 42 óvodájának közel 6.000 óvodása és szüleik versenyeztek egymással a tejes és gyümölcsleves dobozok gyűjtése terén. A verseny keretében a gyermekek mintegy 45.000 darab, azaz 1.300 kg. - egy személyautó súlyával megegyező tömegű - italos kartondobozt gyűjtöttek össze, így ez a hulladékmennyiség újrahasznosításra kerülhet és nem terheli környezetünket. Az óvodák által összegyűjtött italos kartondobozokból közel 6.000 újrapapír füzet és egyéb papírtermék készülhet majd.

A Budapesten most először meghirdetett italos kartondoboz gyűjtőakcióban két csoportban versenyeztek az óvodák :

  • az 50 fő alatti intézmények versenyének fődíját - 100.000 forintot - és mellékdíját is - 25.000 forintnyi játék – a létszámarányosan és abszolút értékben egyaránt legtöbbet gyűjtő Zöld Liget Óvoda Rákóczi utcai Tagóvodája nyerte meg.
  • az 50 fő feletti intézmények versenyében a létszámarányosan legtöbbet gyűjtő óvodának járó fődíjat - 100.000 forint – a Százszorszép Óvoda Tégla utcai Tagóvodája nyerte, míg az abszolút mennyiségben legtöbbet gyűjtő intézménynek járó díjon - 25.000 forint értékű játék - a Százszorszép Óvoda Tégla utcai Tagóvodája és Vándor Óvoda osztozhat holtversenyben.

Az akcióban résztvevő kerületek legsikeresebb óvodái kategóriánként 40-40 ingyenes belépőt is nyertek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe.

A IKSZ által meghirdetett nagyszabású környezetvédelmi kezdeményezés támogatói a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az FKF Zrt., a Fővárosi Állat- és Növénykert valamint a FE-Group Zrt. voltak.

Az Italos Karton környezetvédelmi Egyesülés 5 éve dolgozik azon, hogy felhívja a lakosok, köztük a legfiatalabb korosztály figyelmét is arra, hogy ezen csomagolóanyag 75%-a papír, így szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. Jelenleg Magyarországon 100 italos kartondobozból csak 12 kerül szelektív gyűjtőkbe. Fontos, hogy ezt a hulladéktípust Budapesten a kék (papír) szelektív gyűjtőedényekben gyűjtik, erre a legtöbb helyen matrica is külön felhívja a figyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr681571747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása