Panelházakban működtethető, egyszerű szelektív hulladékgyűjtésre keresett és talált megoldást a debreceni Szabó János. A lakótelepeken kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő konténerek ugyanis nem váltak be, mivel a kis lakásokban nincs hely az előgyűjtésre. A már három hónapos tesztelésen is átesett rendszer viszont a panelépületekben található, már meglévő ledobóaknás hulladékgyűjtés minimális átalakításával működik, így helyben kínál megoldást a panelekben élőknek.

Az új ledobórendszerben kapcsolótábla kerül az akna mellé, amelynek nyomógombjaival lehet kiválasztani a kidobni kívánt hulladék típusát. A ledobócső elágazik, így válik lehetővé a különböző hulladékok szétválasztása. A nyomógombok az aknában lévő lapátot vezérlik, amelynek átállításával a megfelelő csőbe irányítható a hulladék.

A 80 lakást és 300 lakót kiszolgáló mintaprojekt megvalósítása 1,6 millió forintba került, ez azonban hamar megtérül, mivel a rendszert alkalmazó panelházaknak minimum egy 1100 literes konténerrel kevesebbet kell bérelniük, és a hasznosítható hulladék is értékesíthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr34341545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása