Enyhítheti az elmaradott térségek súlyos foglalkoztatási problémáit az a Magyarországon ma még újszerű foglalkoztatási forma, amely Európában és az USA-ban évek óta sikeresen működik. A távmunka révén a vállalatok azonnali, 20–40 százalékos költségcsökkenést realizálhatnak, miközben a távmunkaházak építése a a munkavállalók és a hátrányos helyzetű térségek fejlődése számára is új alternatívát jelenthet.

A távmunkaházat a legtöbb esetben a települési önkormányzat vagy egy vállalkozó alakítja ki és tartja fenn a munkaadók elvárásai alapján. A munkavállalók aztán a távmunkaházból internet, telefon, vagy éppen videokonferencia segítségével tartják fenn a kapcsolatot az őket foglalkoztató vállalkozással.

Az Örkény városában megvalósult távmunkaház-mintaprojekt tapasztalatai alapján távmunkásonként évente megközelítőleg 1 millió forint - a hagyományos irodai foglalkoztatáshoz képest 31% - költségcsökkenés realizálható a távmunkával. A távmunkaház intézménye ugyanakkor a fenntartó térség számára is előnyös: a munkabéren és ingatlanbérleti költségeken keresztül beáramló tőke összege 50 fő után évente 110 millió forint.

Távmunkaházak kialakítására az Unió felzárkóztató törekvéseivel összhangban jelentős EU-s támogatások állnak rendelkezésekre. A támogatásokhoz pályázatok útján lehet hozzájutni, amelyre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nemrég létrejött mintegy 100 - önkormányzatokból, civilekből és vállalkozásokból álló - vidékfejlesztő közösségnek 2008. május 22-ig még van lehetősége.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr36472221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása