A MOL és az Ökotárs Alapítvány idén is meghirdeti Zöldövezet című környezetvédelmi programját, amely immár 2006 óta segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák, a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében.

A Zöldövezet pályázat két körben zajlik. Első körben a pályázók ötletpályázatot nyújthatnak be, amelyben bemutatják a kiszemelt területet és átalakítási elképzeléseiket. Ennek kedvező elbírálását követően a helyi közösséget, az érintetteket bevonva dolgozhatják ki a pályázók a végleges parkosítási terveket, amelynek legalább 1500 m2 zöldfelület (közpark, pihenőpark,játszótér, iskolapark) kialakítását, megújítását kell célul kitűznie. További elvárás, hogy őshonos növényeket ültessenek, a kivitelezés környezetbarát módon történjen illetve a parkosításra, ültetésre közösségi akció keretében kerüljön sor, amelyben a település lakossága is részt vesz.

A program az idei évtől minden magyarországi település civil szervezetei előtt nyitott. További újdonság, hogy a második körbe továbbjutott pályázók a Corvinus Egyetem kert- és tájépítész hallgatóinak ingyenes szaktanácsadását is igénybe vehetik a minél jobb pályamunkák elkészítése érdekében. Ötletpályázatokat június 30-ig lehet benyújtani a http://zoldovezet.okotars.hu oldal online rendszerén; a pályázati keret 13 millió forint. A parkosítási akciókat jövő tavasszal tudják majd a pályázók lebonyolítani.

A MOL anyagi és az Ökotárs Alapítvány szakmai támogatásával Magyarországon eddig 113 település zöldövezete újult meg. A program sikerrel működik Szlovákiában és Romániában is. Az elmúlt négy évben regionális szinten immár 225 település nyert el összesen közel 77 millió Ft támogatást.

A MOL ebben az évben újdonságként vállalati önkéntes programot is szervez a támogatott településeken, amelynek keretében a cég munkavállalói részt vesznek néhány közösségi ültetési akción, személyes munkájukkal is segítve annak sikerét.

A Zöldövezet programban minden évben különdíjjal jutalmazzák az elgondolásait legjobban, leginkább környezetbarát módon és a legtöbb helyi erőt és forrást bevonva megvalósító szervezetet. Az előző évben megvalósított programok közül a díjazott a nagyvázsonyi Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért lett.

A Pontes Alapítvány "A Parkosabb Vázsonyért" elnevezésű programja egy lakóövezetben található, de teljesen elhanyagolt területen ún. Millenniumi Családi Park átalakítását tűzte ki célul. A parkból valódi fás, ligetes pihenőpark jött létre 3300 m2 alapterülettel, 550 növény elültetésével. A program megvalósítását több mint kétszáz ember segítette önkéntes munkával és különböző felajánlásokkal, amelyekhez az önkormányzat és több helyi csoport és szervezet is csatlakozott. A településen a kezdeményezés a helyiek szerint "30-40 éve nem látott összefogást eredményezett", ami új lendületet adott egyéb programoknak is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr281133194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása