Szén-dioxid semleges és hulladékmentes lesz Masdar City, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosától, Abu Dhabitól mintegy 30 kilométerre található leendő ökováros. Az építkezés első fázisában tartó település várhatóan 2016-ra készül el, és mindössze 50 ezer lakosa lesz. A tervek szerint a város ökológiai lábnyoma minimális lesz: negyedannyi energiát és vizet fogyaszt majd, mint egy hasonló méretű település.

Ez számokban kifejezve 2 milliárd dollár értékű olaj-megtakarítást jelent 25 év alatt. A város lenyűgöző érdekessége egy - a település felett ernyőszerűen átívelő - napkollektor lesz, melynek cellái a nap járását folyamatosan követve energiát termelnek, éjszakára pedig becsukódnak.

A technológiai újítások, kutatás és fejlesztés jövőbeni központjaként a város várhatóan a vezető cégek és kutatók célpontja lesz – ennek kiváló példája a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA), amely a közelmúltban döntött úgy, hogy új globális központját Masdar City-ben állítja fel. A megvalósulást segíti a BASF is, amely beszállítóként építési anyagokat és rendszereket bocsát az épülő város rendelkezésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr931452187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása