Az UNICEF Magyar Bizottsága rendhagyó módon kívánja emlékeztetni a gyermekjogi egyezmény évfordulójára azokat a döntéshozókat, akik fontos szerepet játszanak a gyermekek helyzetének alakításában. Az UNICEF "20 év - 20 nap" gyermekjogi hónapjához kapcsolódva az elkövetkező napokban és hetekben számos megyei és városi közgyűlés, valamint az Országgyűlés képviselői kapnak rongybabát a szervezet képviselőitől. Az önkéntes fiatalok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők által készített rongybabák és a hozzájuk kapcsolódó üzenet arra emlékeztetnek bennünket: közös felelősségünk a gyermekek jogainak tiszteletben tartása és biztosítása, s ebben mindannyiunknak bőven van még tennivalója.

Az UNICEF nemzetközi rongybaba programja 1988-ban indult Olaszországból. A babákat készítőik az UNICEF-nek ajándékozzák, a szervezet pedig "örökbe adja" azokat. A kezdeményezés az elmúlt években folyamatosan bővült, az örökbefogadók által felajánlott adományok értéke 2002-ben már meghaladta a 2 millió dollárt.

Magyarországon eddig számos iskola, közösségi ház és nyugdíjas klub csatlakozott a felhíváshoz, sőt határon túli magyar iskolákból is érkeztek babák. Az önkéntesek vállalták, hogy rongybabák készítésével járulnak hozzá a gyermekek iránti felelősség és a törődés gondolatának terjesztéséhez. Az 50 centiméteres rongybabák elkészítését szabásminta és pontos útmutató segíti.

A gyerekjogi tennivalókra emlékeztető UNICEF rongybabákat elsőként Katona Béla, az Országgyűlés elnöke és Pelczné Gáll Ildikó, az Országgyűlés alelnöke vehette át az egynapos magyarországi látogatásra érkezett Philip O’Brientől, az UNICEF genfi regionális igazgatójától és az UNICEF Magyar Bizottsága vezetőitől. A hazai örökbefogadási akcióból befolyó bevétel a magyar kistelepülési óvodákat támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr211531999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása