Az ÖKO-Pannon és a budapesti Raiker italnagykereskedés 2009. augusztus 1-én indította útjára az Üvegfutárt, kezdetben csak kísérleti jelleggel, 30 étterem részvételével. A vendéglátóhelyek vezetőit hírlevélben tájékoztatták a programról és a begyűjtés lebonyolításáról. A 30 étteremből visszagyűjtött havi 120 kg-os mennyiség hamarosan a háromszorosára nőtt. Egyre több üzlet csatlakozott az Üvegfutár hálózatához, miközben a begyűjtés eszközei és módszerei is folyamatosan tökéletesedtek. Végül sikerült kialakítani egy olyan logisztikai rendszert, mely a vendéglősök számára a legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldást kínálja. A HORECA szektorban keletkező egyutas üvegek ma még túlnyomórészt a szemétbe, ezáltal a hulladéklerakóra kerülnek, mivel a vendéglátósok számára körülményes a gyűjtőszigetek használata, a házhoz menő szelektív gyűjtés pedig korábban nem volt jellemző.

A Raiker az éttermekbe kihelyezett 110 vagy 240 literes gyűjtőedényeket emelőhátfalas kisteherautóval szállítja el, és helyettük minden alkalommal új, üres edényeket hagy ott. Az éttermek telefonon jelzik, ha megtelt a gyűjtő – van aki naponta, van aki havonta hívja az üvegfutárt, mely 24 órán belül a helyszínre érkezik. A gyűjtőedényben elhelyezhető mindenféle nem betétdíjas üvegpalack és tiszta konzerves üveg. A programban jelenleg 222 budapesti vendéglátóhely vesz részt; ők együttesen havonta több mint 20 köbméter nagy tisztaságú üveghulladékot termelnek. A Raiker által begyűjtött üveghulladékot az ÖKO-Pannon partnere, az Avermann-Holvex Kft. veszi át, és csömöri telephelyén készíti elő hasznosításra.

Az üvegfutár szolgáltatása ingyenes, és a Raiker nem is szándékozik fizetőssé tenni. Budapesten az elmúlt fél évben összesen 90 tonna üveghulladék került vissza a körforgásba az üvegfutár jóvoltából, és a vendéglátósok szerint lenne igény az italos kartondobozok és PET palackok hasonló módon szervezett szelektív gyűjtésére is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr252019349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása