A KÖVET Egyesület negyedik alkalommal hirdette meg a Zöld Iroda Versenyt, amelyre 2010. február 1-jéig nevezhet bármely szervezet, ahol irodai munka folyik. A verseny célja, hogy a résztvevő irodákban feltárják és csökkentsék a működéssel járó környezeti terheléseket és a keletkező hulladékokat, valamint környezettudatos gondolkodást alakítsanak ki a dolgozók körében.

Egy környezettudatos iroda dolgozói törekednek arra, hogy a lehető legkevesebb környezetterheléssel járjon a munkahelyük működése; környezetbarát eszközöket és tisztítószereket használnak, utazáshoz előnyben részesítik a tömegközlekedést vagy a kerékpárt. De nemcsak nekik lehet fontos, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, a papír- és vízfogyasztást, kevesebb hulladékot termeljenek; ami keletkezik, azt különválogatva gyűjtsék.

A Zöld Iroda Verseny során, a zöld utat választó szervezetek (vállalatok, intézmények, civil szervezetek) számára a KÖVET Egyesület eszköztárat, módszert és szaktudást biztosít a javulási lehetőségek azonosításához és a fejlődés nyomon követéséhez. A versenyző irodáknak három hónap áll rendelkezésükre (2010. februártól áprilisig), hogy a lehető legtöbbet fejlesztve az iroda működésén és a dolgozók szokásain, Zöld Irodává válhassanak.

A verseny indulásakor a jelentkezőknek olyan tesztet és dolgozói kérdőívet kell kitölteniük, amely alapján a KÖVET szakértői felmérik a pályázó irodák jelenlegi állapotát, összegyűjtve a legnagyobb segítségre szoruló területeket és a problémák orvoslására szolgáló lehetséges megoldásokat. A versenyzők munkáját a KÖVET által kiadott Zöld iroda kézikönyv segíti, melyet minden benevező iroda megkap. A felmérést követően félnapos műhelymunka keretében adódik lehetőség a felmerülő kérdések megvitatására, és a verseny ideje alatt folyamatos tanácsadással támogatja a KÖVET a pályázókat. A verseny az állapotfelmérő kérdőívek ismételt kitöltésével és helyszíni bejárással zárul 2010 áprilisában, amikor a szakértők megvizsgálják, hogy az egyes versenyzők milyen mértékű javulást értek el, mennyire használták ki a szervezetben rejlő lehetőségeket a "zöldebb" működés érdekében.

A Zöld Iroda Versenyre 2010-ben a következő négy kategóriában várják a nevezéseket:

- Nagyvállalati iroda (több mint 25 irodai alkalmazott esetén)
- Kisvállalati iroda (kevesebb mint 25 irodai alkalmazott esetén)
- Nagy non-profit iroda (több mint 50 irodai alkalmazott esetén)
- Kis non-profit iroda (kevesebb mint 50 irodai alkalmazott esetén)

Minden kategóriában két nyertest hirdet ki a KÖVET. Aki a legtöbbet tudott változtatni a kiindulási állapotához képest a verseny ideje alatt a "Legtöbbet Zöldült Iroda", aki viszont a legtöbb pontot gyűjti a végső értékelés során, a "2010 Zöld Irodája" címre válik esélyessé.

A kategóriák legjobbjainak járó díjakat a Zöld Iroda Kiállításon, 2010. május 18-án ünnepélyes keretek között adják át, ahol a hazai irodaszer-, irodabútor-, tisztítószer-, irodatechnikai berendezés gyártók és forgalmazók környezetbarát termékeinek seregszemléje várja az odalátogatókat. A kiállítás központi témája 2010-ben a környezetbarát működéssel elérhető megtakarítási lehetőségek, amellyel a szervezők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy ami jó a környezetnek, az előnyére válhat az iroda kasszájának is.

A 2009-ben megrendezett Zöld Iroda Verseny során rekordszámú résztvevő indult: összesen 35 vállalat, önkormányzat és civil szervezet irodájában 6500 dolgozó vett részt a megmérettetésen, ezzel több mint 100.000 négyzetméternyi irodaterület zöldült. A "2009 Zöld Irodája" címet nagyvállalati kategóriában az Ernst & Young Kft., kisvállalati kategóriában a Tonic Budapest Marketingkommunikációs Kft., nagy nonprofit kategóriában a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, a kis non profitok közül pedig a mosonmagyaróvári Városi Kollégium kapta.

A bejegyzés trackback címe:

https://jotett.blog.hu/api/trackback/id/tr901674161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása